Постенето през месец Шеввал

Posted by Admin неделя, август 11, 2013, under ,, |

 Постенето през месец Шеввал

İftara doğruВъпрос: След месец Рамадан, какво е значението на оруча през месец Шеввал?
Отговор:
Да се държи оруч винаги е севап. Хадис, (Оручът е щит, който предпазва от огъня на ада) . (Бухари)


Има награда за всеки държан оруч. Хадис-и Шериф казва:
(Който говее през месец Рамадан, и още шест дена през месец Шеввал, ще се пречисти от
греховете си така, както майка му го е родила.
.) [Табарани]

(Който говее през месец Рамадан, и после още шест дена през месец Шеввал, ще се брои че е говял една година.) [Ибн Мадже]

Абу Еюб (р.а.) предава, че Пратеникът (с.а.с.) каза:
„Който говее в Рамазан и след това говее шест дена в месец Шаууал – все едно е говял цяла година.”(Муслим, Тирмизи, Ебу Дауд и Ахмед)

(Оручът на месец Рамадан се счита за десет месеца награда, и шестте дена оруч след Рамадан се счита за два месеца награда, съответно наградата става за една година.)
 [Ибн Хузейме]

По-добре е тези шест дена оруч, веднага след байряма да се говеят. Допустимо е, и с прекъсване да се говее. Онзи, който е пропуснал дни през месец Рамазан, трябва да се направи нийет (възнамерение) и за каза.Но най-добре каза оручите в понеделник и четвъртък да се държат. Три Хадис-и Шерифа гласят:
(Делата се представят пред Аллах в понеделник и четвъртък. И аз бих искал да съм оручлия когато представям моите дела.) [Тирмизи]

(Държа оруч в понеделник и четвъртък, защото в тези дни се опрощават греховете.) [Муслим]

И е казал Пратеникът на Аллах (с.а.с):
(Вратите на Дженнета се отварят в понеделник и в четвъртък.) [Муслим]

Въпрос: Навлязохме в месец Шаввал. Започнах шестте дни оруч. Понеже бях неразположена, и имаше дни в които не съм говяла по време на Рамазана.Това са 7 дена.Тези  6-дена оруч ще заместват ли тези 7 дни? Или трябва да говея 13дена?
Отговор: Когато говеете 6 дена от месец Шеввал, направете нийет (възнемерение) и за пропуснатите 7 дни каза. Така като държите 7 дена, вие ще се издължите за пропуснатите каза, и севапа (наградата) от 6 дни ще спечелите.Например с нийета (Възнемерявам в името на Аллах, днес да държа нафиле и каза оруч)

Въпрос: Тези шест дена оруч в месец Шеввал ги държах един след друг с (с нийет за каза и нафиле оруч). Някои хора казват, че трябва да се говеят в дните понеделник и четвъртък. Но без зла умисъл си казах (по-добре да ги държа шест дена под ред и да се отърва от задълженията си). Има ли нещо лошо в това?
Отговор
Възможно ли човек да държи оруч с лоши намерения? Казали сте си така, защото сте сметнали, че това (оруча) е ваш дълг и трябва да се издължите. При молитвата намаз същото се мисли (казва). (Чакай да кланям каза намаза, че да се отърва от него) това не означава злонамереност, а означава да се отървем от дълга възможно най-скоро.

Въпрос: Ние със съседите държахме тези шест дена оруч. Една жена каза,че ако жените имат каза (пропуснат през Рамазан) оруч, не можели да държат нафиле оруч. Това вярно ли е?
Отговор: Който има пропуснат (каза) намаз, той не може да кланя нафиле или суннет намаз.Но оруч може да държи, защото до следващия Рамазан може да се издължи с каза оруч. Но когато говее тези шест дена нафиле оруч, ако направи нийет и за каза, ще се счита че хем шестте дена е говял, хем за каза оруча се е издължил.
Въпрос: Озни, който говее шест дена  в месец Шеввал, може ли в които си дни иска да говее?
Отговор:
Да, в рамките на 30 дни шест дена да се говее.

Въпрос: Започнах да говея шестте дена. Втория ден днес ще говея. Но снощи бях малко изморен, ядох и така легнах. Щом се събудих сутринта, аз се сетих, че не бях направил нийета (възнемерение). Въпреки това, преди лягане казах на жена си "ще ставам утре и и следващите дни за сахур защото ще говея  Това счита ли се за нийет?
Отговор
Щом сте яли с намерението за оруч, това се приема за ниейт. Дори и когато бързате да пиете и да направите нещо преди да настъпи времето на оруча, това също се счита за вънамерение.

Фетва:Mehmet Ali Demirbaş ходжа

Tags

Blogger templates

Translate

Blog Archive