About

Teknologi

8/09/2013

Кои хора ще изкара Аллах от Джехеннема!

 Кои хора ще изкара Аллах от Джехеннема!

 

Тирмизи в книгата си “Джехенем 9, (2597)“ предаден от Енес /р.а./ казва:
“Пратеникът на Аллах (Саллаллаху алейхи ве селлем) каза:
“Всемогъщия и Великия Аллах казва:“
“ Изкарайте от Джехеннема онзи, който Ме е прославял (със зикр) един ден, или се е боял от Мен заради нещо.“
/Тирмизи в книгата си “Джехенем 9, (2597)“/

Пояснение:
1.В хадиса “един ден“ означава - част от времето, част от живота.Има се впредвид, че ако един вярващ е споменавал Аллах дори за някой даден момент, трябва д се знае, че това няма да остане без резултатно, и ако е бил в Джехеннема заради греховете си, онези хвалебствени думи ще го изкаратот Джехеннема.
Тиби отбелязва, че при изричането на тези хвалебствени думи (зикр) от хадиса, човек трябва да е бил “искрен с пълна вяра в сърцето.“ Има и неверници, които без вяра също произнасят такива слова.Пратеникът на Аллах (с.а.с) казва:“Всеки, който искрено от сърце произнася // مَنْ قَالَ َ اِلَهَ اَِّ اللّهَ خَالِصاً مِنْ قَلْبِهِ دَخَلَ الْجَنَّةَ  //  „Lâilâhe illallah“ (Освен Аллах няма друг иллях), той ще влезе в Дженнета.

2.“Заради нещо" може и като “абсолютнен страх“ да се разбере.Означава, да се откажеш от вършенето на даден грях, заради стараха си от Аллах.В сура Ан-Назиат 40,41 Всемогъщия Аллах казва:
„За който се е страхувал да не застане пред своя Господ [с грях] и е въздържал душата от страстта, обиталището е Раят.“В резултат от страха човек се въздържа от грехове, а това води до подчонение на Аллах.
[İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları:6/518.]

8/08/2013

Bayramınız mubarek olsun!



Bayramlar, insanlar arasındaki karşılıklı sevgi ve saygının perçinlendiği günlerdir. Bayramlar, insanların birbirleriyle olan dargınlıklarını unuttukları, barıştıkları, kardeşçe kucaklaştıkları günlerdir. Bayramlar,milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulanıp sergilendiği, bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendiği günlerdir. Hep bir arada, sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle, Bayramınız mubarek olsun!

6/27/2013

5/14/2012

Превод на свещенния Коран на български

Свещенният Коран

 Превод на свещенния Коран на български от Цветан Теофанов


 изтегли

Свещенни месеци,дни и нощи {Mübarek Günler ve Geceler 2012}

Свещенни месеци,дни и нощи {Mübarek Günler ve Geceler 2012}


 MEVLİD KANDİLİ           - 03/04 ŞUBAT- CUMA/CUMARTESİ
 ÜÇ AYLAR BALANGICI - 22 MAYIS SALI
 REGAİB KANDİLİ           - 24/25 MAYIS -PERŞEMBE/CUMA
 MİRAC KANDİLİ              - 16/17 HAZİRAN CUMARTESİ/PAZAR
 BERAT KANDİLİ              - 04/05 TEMMUZ ÇARŞAMBA/PERŞEMBE
 RAMAZAN BAŞLANGICI - 20 TEMMUZ CUMA
 KADİR GECESİ                  - 14/15 AĞUSTOS SALI ÇARŞAMBA
 AREFE GÜNÜ                   - 18 AĞUSTOS CUMARTESİ
 RAMAZAN BAYRAMI 1.GÜN - 19 AĞUSTOS PAZAR
 KURBAN BAYRAMI AREFE  - 24 EKİM ÇARŞAMBA
 KURBAN BAYRAMI 1.GÜN  - 25 EKİM PERŞEMBE
 HİCRİ YILBAŞI               - 15 KASIM PERŞEMBE
AŞURE GÜNÜ             - 24 KASIM CUMARTESİ


Ислямският календар и свещените месеци,дни и нощи

Mюсюлманската ера започва с едно велико събитие Хиджра-преселването на Пророка Мохамед и неговите сподвижници от Мека и Медина.Този исторически момент се смята за начало на ислямското летоброене ( 622 г.),което се приема официално при управлението на втория халиф Омар Ибн ал-Хаттаб.
   Ислямският календар е лунарен и неговите месеци се определят в зависимост от различните положения на Луната.Годината съдържа общоприетите дванадесет месеца,като всеки месец включва 30 или 29 дена според положението на Луната.Тези 12 месеца са следните:Мухаррам,Саффар,Рабиу-л-ауал,Рабиу-с-сани,Джумадал-уля,Джумада-с-сания,

Раджаб,Шаабан,Рамадан,Шауал,Зу-л-кида и Зул-л-хиджа.
   Месеците Раджаб,Шаабан и Рамадан се знаят от мюсюлманите като "Трите месеца" и на тях се обръща специално внимание.През тези свещени месеци Великият Аллах дарява своите раби с повече обич и увеличава благосклонността и опрощението си.В хадисите се разказва,че именно тогава Пророк Мохамед е правил повече ибадети и е давал значителна милостиня на безимотните.През тези месеци се правят и много молитви за опрощение на греховете,кланят се намази,пости се и се прочита многократно Свещеният Коран.

   Месец Раджаб е свещен поради факта,че в него се намират особено важните за всеки мюсюлманин нощи "Рагаиб" и "Мирадж"."Рагаиб" е първата петъчна нощ на месец "Раджаб",през която Пророкът е удостоен от Аллах с много високи почести,а "Мирадж" е Възнесението на Мохамед с помощта на малък Джибрил в небесните висоти.

   Следващият месец Шаабан е важен с това,че през него се празнуват свещената нощ "Берат" (нощта на опрощението).Берат е 15-то число на Шаабан и дълбокият му символ означава пречистването на греховете.През тази нощ мюсюлманите искат прошка от Всевишния Аллах и дават обещания за праведен живот.

   Месеците Раджаб и Шаабан са предвестници за идването на месец Рамадан (Рамазан).През месец Рамадан е низпослан Свещеният Коран и постенето става фард (фарз) за мюсюлманите.Божествената книга е дарена през благодатната нощ "Кадр".

   Mесеците Зул-л-хиджа и Мухаррам са също месеци с много стойности.През Зу-л-хиджа се отива на поклонение хадж и се празнува Удхия (Курбан байрам).Мухаррам е първият в календара на мюсюлманите,начало на новата година по Хиджра.Десетият ден на този месец е свързан с някои важни събития,едно от които е свещения обичай "Ашура".

  Благословени дни в ислямската традиция са:Маулид и Рагаиб кандил.
   Маулид кандил е рождена дата на Пророка Мохамед (20.04.),а годината му 570 г. е приета като Годината на Слона.Според календара този априлски ден е дванадесетата нощ на месец Рабиу-л-ауал (вторият понеделник).Факт е,че Мохамед е роден в Мека и произхожда от рода Бану Хашим,принадлежащ към племето Курайш.Бащата на Пророка се казва Абд Аллах (Божи служител),а майка му Амина (вярна).

   Легендата разказва,че малкият Мохамед се ражда със суннет и отрязан пъп.На гърба между двете лопатки бебето е белязано с пророчески знак (мухир нубуат).Къщата,където Расулуллах вижда бял свят,е известна като "Дар табаба".Мохамед е познат и с накои други имена:Ахмад,Махмуд,Мустафа,Сахаб'ул Беян,Сахаб'ул Хатем,Сахаб'ул Харауа,Набиу Рахма,Сахаб'ул Макам Махмуд.

   В историята на исляма рожденият ден (маулид) на Пророка се чества за пръв път тържествено по времето на Фатимидите в Египет.Оттогава тази нощ се празнува в свещените градове Мека,Медина,както и по всички краища на мюсюлманския свят.

   През същата нощ се случват и други събития:след силен земен трус се счупват идолите в "Кааба".срутват се колоните на императорския палат,изгасва Маджуси-хилядолетният факел на огнепоклонниците,изсъхва езерото Сава,местността Савая от своя страна се превръща в езеро.

   Рагаиб  кандил е първата петъчна нощ на месец Раджаб.Смисълът на тази дума означава благоволение и изобилни дарения.В тази нощ милостта,благоволението,щедростта и даренията на Всевишния Аллах са безкрайни.В  същата петъчна нощ Мохамед е удостоен с пророческа мисия.

  Други знаменателни нощи,които присъстват в ислямския календар,са "Исра и Мирадж","Берат" и "Кадр".
   Двадесет и седмата нощ от месец Раджаб е "Исра и Мирадж".Чудото "Исра и Мирадж" е събитие,което е по волята на Великия Аллах и се случва година и половина преди преселението в Медина."Исра" е ози момент,когато Мохамед е оведен от Масджид-и Харам (Мека) в Масджид-и Акса (Иерусалим)."Мирадж" е Възнесението (издигането) в небесата на любимия на мюсюлманите Пророк,където му се разкриват божествени откровения.По този повод в Хадис-и Шариф се разказва следното:"В един момент,когато пророкът стоял до мястото,наречено хатим в харем-и Шариф,при него се явява ангел Джибрил.Той разкъсва гръдта на Мохамед,взима сърцето му и го измива с вода от кладенеца Замзам,вдъхва му вяра и мъдрост и отново го поставя на мястото му."

   След тази случка Мохамед възсяда коня,наречен Бурак,който го отвежда от Мека в Медина.Мохамед преминава заедно с Джибрил през седем стълба на небесата>На седмото небе според мюсюлманската традиция се намира дървото Сидра(Лотос),където двамата срещат много от пророците и си разменят поздрави и благопожелания с тях.Джибрил се установява в мястото,наречено Сидрат-ул Мунтаха,а Пророкът продължава  с друг кон на име Рафраф и се явява пред Трона на Всемогъщия Аллах.По времето на това чудо Аллах удостоява вярващите с три важни неща:петократния намаз (фард),последните аяти на сура "Бакара".части от сура "Ал-Исра",и опрощаването на греховете.

   Издигането на стълбата (мирадж) е описано в първия аят на сура "Ал-Исра" (Нощното пътешествие) така:"Пречист е Онзи,Който пренесе Своя раб  нощем от Свещената джамия до Най-далечната джамия,околностите на която Ние благословихме,за да му покажем от нашите знамения.Той е Всечуващия,Всезрящия."

   Нощта "Берат" е петнадесетият ден на месец Шаабан.Името на нощта означава пречистване и опрощаване на греховете.През тази нощ мюсюлманите дават отчет за деянията си,искат прошка от Всевишния Аллах и поменуват починалите близки.Значението и достойнствата на нощта "Берат" са обобщени от ислямските улеми в пет точки:

1.В Корана нощта "Берат"е определена като свещена.

2.През тази нощ Аллах дарява вярващите с опрощение и благодат.

3.Ибадетите през тази нощ са с много голяма стойност.

4.Берат е нощ  за проверка  на душевния мир и отчет на деянията.

5.През същата свещена  нощ Мохаммед е дарен с правото шафаат-"Шафаат-и Узма" (Голямото застъпничество) или "Макам-и Махмуд" (Славният пост).В Махшар (мястото на Съдния ден) на Пророка е отсъдено правото да се застъпва за всички хора,с изключение на неверниците и двуличниците.


   Свещената нощ "Кадр ("Лайлату-л кадр) е безспорно  най-святата нощ на двадесет и седмия ден на рамадан (може да се празнува още и в навечерието на 23-ия или 25-ия ден).През  "Кадр"е  низпослан Свещеният Коран.Това е нощта.в която много ангели.на1ело с Джибрил,слизат за благодеяние на земята.за тази могъща нощ се разказва и в специална сура:"Ние го низпослахме в Нощта на могъществото.Но  откъде да знаеш ти какво е Нощта на могъществото?Нощта ана могъществото е по-добра от хиляда месеца.Слизат ангелите и Духът (Джибрил) през нея-с позволението на техния Господ-За всяка повеля" (Сура Ал-Кадр/Могъществото;аяти 1-4).

   Светата книга е низпослана изцяло чрез тайнството на Запазения скрижал(Ал-лаух ал-махфуз) на земното небе.Освен "Нощ на могъществото" и "Нощ на предопределението","Лайла-ту-л-кадр означава и "Нощ на почитта",защото тя е израз на почит,която Всевишния оказва на отдалите живота си за Него.

Мюсюлманите чествата през годината два големи празника:

Рамадан  (Рамазан) и Удхия (Курбан байрам).Рамазан,месецът на говеенето,е тържество на поста над човешките страсти ижелания.Приема се,че по време на постите се води борба между доброро и злото.През този месец малките искат прошка от по-възрастните.Това става през последните три дена (т.н. Шекер байрам),когато младите обикалят къщите на своите близки.Така те заздравяват роднинските връзки и  засвидетелстват приятелското си отношение и доверие.Аиду-л-фитр-празненството по повод завършването на говеенето,е през първия  ден на месец Шауал.Рамазан е море на истината,в което се пречистват душите на хората.Това е най-големият подарък за мюсюлманите.

   Курбан байрам е най-великият празник на  мюсюлмюните.Той съответства на християнския Великден и еврейската Пасха.Навечерието на байрама се нарича Арифа (Арефе) и е посветен на мъртвите.Тогава се приготвят лакомства и се къносва жертвеното животно-обикновено агне.Клането се извършва от човек,който прочита преди това специална молитва (такбил) и който предната вечер е осветил ножа в джамията.Главата на агнето се обръща към Кибла (посоката на Мека и Медина).

   През Курбан байрам миряните изпълват джамиите и принасят в жертва животни за благоволението на Създателя.Аиду-л-адха-празненството на жертвоприношението,е през десетия ден на месец Зу-л-хиджа.В този празник вярващите се обединяват под знамето,издигнато от исляма,за да възтържествува единството и братството на мюсюлманите.

   Всяка сeдмица има един празничен ден-петък-и неговата важност произтича от груповата обедна молитва,задължителна за спазване от всеки мюсюлманин.Петъчният ден и нощ са извънредно ценни и направените ибадети през това денонощие имат много висока стойност.В този ден вярващитесе събирати се превръщат в едно цяло,като по този начин печелят благодатта на Аллаху Те'аля.В Хадис-и Шариф Пророкът Мохамед повелява следното:"От слънчевите дни най-благословен е петъчният ден."През този ден е сътворен първият човек и пророк Адем (Адам);през същия ден той влиза в Рая и пак през този ден той е изваден от там.Според традицията в петъчния ден ще настъпи Къамат (Къямет).

  "Ашура" е също свещен ден (10-то число)-в края на първата  декада на месец Мухаррам.В същия ден се случват доста важни събития:Аллаху Те'аля приема молитвата на Адем,корабът на Нух (Ной) засяда на връх Джуди,Юнус (Йона) излиза от корема на рибата,в същия ден се срещат след дълга разлъка Якуб (Яков) и Юсуф (Йосиф).Това е и денят,в който е създаден Раят (Джанна) и са сътворени по-главните ангели.

   През "Ашура" е прието да се подпомагат бедните хора,да се сдобрят скараните и обидените и да се посещават болните.Правенето на чорба Ашура  през този ден е традиция,която обаче не е задължителна.Според преданието,когато корабът на пророка Нух засяда на връх Джуди,вярващите вадят от торбата си наличната храна:пшеница,фасул,нахут и други и сготвят обща чорба.Това става именно през деня Ашура,откъдето идва и този обичай.

  Хъдърлез е друга традиция,която отговаря на християнския Гергьовден(м.май) и се приема за начало на лятото.Празникът е посветен на мюсюлманските светци-Хъдър и Иляз,покровители на хората,животните и плодородието.Невруз (от персийското "нооруз"-нов ден) е друг почитан празник,който бележи настъпването на пролетта.За него са  характерни ярките цветове и облекла.Невруз се приема за начало на новата календарна година при шиитите.

   Религиозните обреди,в т.ч. и свещените месеци,дни и нощи,са неотменима част от делника и живота на мюсюлманският човек,в който той се включва по най-подходящия начин.Единственият път за спасение и щастие за вярващия е да върви по посоката,начертана от Славния Пророк,и да възхвалява името на Аллах.

Ид ал-адха
 

Празник на жертвоприношението.Познат също като Курбан байрям или Коч байрям.Отбелязва се в края на ежегодното поклонение в Мека на 10-ия ден от зу-л-хиджа,месеца на поклонението.Обредът по жертвопринасянето на чисти животни е свързан с онзи момент от живота на Ибрахим (Авраам),когато,за да изпита неговата вяра,Бог му повелява да принесе в жертва сина си Исмаил (Измаил);Авраам не се възпротивява и Бог заменя сина с овен.Само една част,обикновено една трета,от месото на животното се изяжда от семейството,извършило обреда.Останалото следва да се раздаде на бедните.За онези,които не са на поклонение,празникът предвижда посещения на джамии и гробовете на роднини.Продължава три дни и включва раздаване на подаръци и сладки,а също приемане на роднини и гостуване при тях.