Търпението!



 Задължение е на мюсюлманина при трудности да проявява търпение, за да му помогне Аллах Теаля, да му опрости грешките и да го възнагради. Всевишният Аллах казва:

إِنَّمَا يُوَفَّى الصَّابِرُونَ أَجْرَهُمْ بِغَيْرِ حِسَابٍ۞ ۞

§…Наистина на търпеливите ще се изплати безмерна награда.§/Сура “Зумер”/39/:10/

Пейгамберинът (с.а.с.) казва:

)) ... وَمَنْ يَصْبِرْ يُصَبِّرْهُ اللَّهُ وَمَا أُعْطِيَ أَحَدٌ مِنْ عَطَاءٍ خَيْرٌ وَأَوْسَعُ مِنْ الصَّبْرِ )) - مسلم 1745

“Който проявява търпение, Аллах му усилва търпението. И на никого не е даден по-голям и по-добър дар от търпението.”/ Муслим/

Изпитание


 
 Пратеникът (с.а.с.) казва:
“Изпитанията за мъжете и жените - мюсюлмани не ще престанат:
С тях самите, с децата и богатствата им, докато срещнат Аллах Теаля
и докато греховете им не бъдат опростени.

/Тирмизи/

Садака,добрина!

 

Пратеникът на Аллах (Саллаллаху алейхи ве селлем) казва:
"Садаката не намаля богатството...”
/Муслим/
Даването на садака е превъзходно дело, предпазва от ненавист, премахва враждата, и най-вече, човекът се приближава към Аллах, Субханеху ве Теаля, за което ще получи награда в Съдния ден.
Аллах Теаля казва:
“...И каквото добро да раздадете, то е за самите вас. И раздавайте единствено заради Аллах! И каквото добро да раздадете, то докрай ще ви се изплати и не ще бъдете угнетени“
/Сура Ал-Бакара 2:272/

Оруч кърмачката и бременната жена



 
Енес ибн Малик предава, че Пратеникът на Аллах (Саллаллаху алейхи ве селлем) e казал:
“Без съмнение Аллах Теаля съкрати молитвата и оруча на пътника наполовина, и освободи от оруч кърмачката и бременната жена .“
(Абу Давуд; Тирмизи; Ибн Мадже)

Освободените от оруча кърмачката и бременната жена, не са длъжни в това състояние да говеят, но след това когато намерят за удобно трябва да говеят пропуснатото.

***
Enes ibni Mâlik Radiyallâhu Anh rivayet ediyor:
Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem buyuruyorlar ki:
“Şüphesiz ki Allah (Azze ve Celle) yolculuk halinde bulunan kimseden orucu ve namazın yarısını kaldırmıştır. Hamileden ve süt emziren kadından da orucu kaldırmıştır.”
(Ebu Davud, Savm: 44, Tirmizi, Savm: 21; İbni Mâce Sıyam: 12)

Ибадет заради Аллах!

Айет

Праведната жена




Пратеникът на Аллах (Саллаллаху алейхи ве селлем) е казал:

“Нека всеки един от вас има благодарно сърце, споменаващ език (споменаващ Аллах) и вярваща съпруга, която ще му помогне относно Отвъдното.”

(Разказан от Ахмад, 5/282, ал-Тирмиди и Ибн Маджа от Таубан. Сахих ал-Джами, №5231)

И казал ище:

“Най - доброто съкровище което може да има един мъж - е праведна съпруга, която да му помага в земните и религиозните дела.?


(Ал-Байхаки. Сахих ал-Джами, №4285)

 

Айет



Зекят



 Зекятът е една от основите на Исляма и е дълг на всеки един мюсюлманин да знае: На кого е задължение зекятът? Имотите, за които се дава зекят, кога и колко се дава?

Зекятът е предписан втората година по хиджра, след оруча и зекятул-фитр. Повелен е в Корани Керим, Суннета на Пейгамберина (с.а.с.) и единодушно е приет от ислямските учени. Аллах Теаля казва:

۞ خُذْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهرُهُمْ وَتُزَكيهِمْ بِهَا... ۞

§[О, Мухаммед!] Вземи от техните имоти зекят, за да ги почистиш (от прегрешенията) и пречистиш (издигнеш от нивото на лицемерите на нивото на искрените) с него…!§/Сура „Тевбе”/:9/103/

Повелята за зекята в Корани Керим е свързана с повелята за намаза, което говори за важността на тази основа. Затова за онези, които трупат богатства, пари, злато и сребро и не дават зекята, Аллах Теаля казва:

۞ وَالَّذِينَ يَكْنِزُونَ الذَّهَبَ وَالْفِضَّةَ وَلاَ يُنفِقُونَهَا فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَبَشرْهُمْ بِعَذَابٍ أَلِيمٍ * يَوْمَ يُحْمَىٰ عَلَيْهَا فِي نَارِ جَهَنَّمَ فَتُكْوَىٰ بِهَا جِبَاهُهُمْ وَجُنوبُهُمْ وَظُهُورُهُمْ هَـٰذَا مَا كَنَزْتُمْ لأَنْفُسِكُمْ فَذُوقُواْ مَا كُنتُمْ تَكْنِزُونَ ۞

§…Които трупат злато и сребро и не дават (зекята) на тях по пътя на Аллах ­ извести ги за болезнено мъчение в Деня, когато то ще бъде нажежено в Огъня на Джехеннема и ще бъдат жигосани с него челата, хълбоците и гърбовете им. “Това е, което натрупахте за себе си. Вкусете, каквото сте трупали!”§/Сура „Тевбе” /9/:34,35/

Пратеникът (с.а.с.) казва:

((مَا مِنْ صَاحِبِ ذَهَبٍ وَلا فِضَّةٍ لا يُؤَدِّي مِنْهَا حَقَّهَا إِلا إِذَا كَانَ يَوْمُ الْقِيَامَةِ صُفِّحَتْ لَهُ صَفَائِحُ مِنْ نَارٍ فَأُحْمِيَ عَلَيْهَا فِي نَارِ جَهَنَّمَ فَيُكْوَى بِهَا جَنْبُهُ وَجَبِينُهُ وَظَهْرُهُ كُلَّمَا بَرَدَتْ أُعِيدَتْ لَهُ فِي يَوْمٍ كَانَ مِقْدَارُهُ خَمْسِينَ أَلْفَ سَنَةٍ …)) رواه مسلم.

“Всеки, който притежава злато или сребро и не му дава зекята, в Съдния ден то ще бъде нажежено в Огъня и с него ще бъде жигосано челото, хълбоците и гърба му, а когато то изстине, ще се нажежава отново и наказанието ще е петдесет хиляди години…”/Муслим/

Зекятът е задължение на всеки, който е: мюсюлманин, пълнолетен, разумен, не е роб и притежава богатство, достигнало определената минимална стойност – нисаб и е отминала една година от придобиването му.

Условията, на които трябва да отговаря богатството и какъв процент се дава за зекят, са изчерпателно разяснени от Мухаммед (с.а.с.), на когото Аллах Теаля е възложил да поясни онова, което е низпослано в Корани Керим. Всевишният Аллах казва:

۞... وَأَنْزَلْنَا إِلَيْكَ الذكْرَ لِتُبَينَ لِلنَّاسِ مَا نُزلَ إِلَيْهِمْ وَلَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ ۞

§…И низпослахме на теб [о, Мухаммед,] Напомнянето [Корана], за да обясниш на хората какво им е низпослано и за да размислят.§ /Сура „Нехл”/16/:44./

Богатството, за което трябва да се дава зекят, е необходимо да отговаря на следните условия: да е придобито от халал; да е в цялостно притежание; да е в обръщение или да подлежи на това; да е достигнало необходимото количество-нисаб; да е в повече от необходимото за покриване на основните потребности, като дрехи, жилище и др.; да не е дадено в заем и да е отминала една година от придобиването му. Последното условие не се отнася за зекята на плодовете и зеленчуците.

От споменатите неща в Корана, на които трябва да се дава зекят, са:

1.Златото и среброто.

♦Нисабът на златото е 20 златни динара = 84,4 грама. Когато златото достигне тази стойност, задължително е да се даде една четиридесета част - 2,5% за зекят. Айше (р.а.) казва:

((كَانَ يَأْخُذُ مِنْ كُلِّ عِشْرِينَ دِينَارًا فَصَاعِدًا نِصْفَ دِينَارٍ وَمِنْ الأَرْبَعِينَ دِينَارًا دِينَارًا)) – رواه ابن ماجه

“Пратеникът (с.а.с.) вземаше на двадесет и над двадесет динара, половин динар (за зекят). А на четиридесет динара, един динар.”/Ибну Маджех/

♦Нисабът на среброто е 200 сребърни дирхема = 595 грама.

Когато среброто достигне тази стойност, задължително е да се даде една четиридесета част - 2,5% за зекят.

Пратеникът (с.а.с.) казва:

((…َلَيْسَ فِيمَا دُونَ خَمْسِ أَوَاقٍ صَدَقَةٌ…)) رواه مسلم.

“Не се дава зекят на сребро, което е по-малко от пет оки”

Една ока се равнява на (40) дирхема, а пет оки се равняват на (200) дирхема = 595 грама.

При различните парични единици (левове, евро, долари и др.), когато всяка една от тях поотделно или общо събрани достигне стойността на злато равно на 85 грама или 595 грама сребро, е задължително да се даде зекят (2,5%).

Сетния час

Posted by Admin неделя, юни 16, 2013, under , |


Дуа към Аллах!



 


Пророка Мухаммад (Саллаллаху алейхи ве селлем) е казал:
“Всеки един мюсюлманин на земята, който отправя дуа към Аллах Теаля, Той му откликва или му премахва зло, при условие че в дуата не се иска прегрешение или прекъсване на родствени връзки.”

/Хадис/

**
Аллах Теаля казва:
“И рече вашият Господ: “Зовете Ме, и Аз ще ви откликна! Онези, които от високомерие не Ми служат, ще влязат в Ада унизени!”
/Сура Гафир: 60/

Tags

Blog Archive

Blogger templates

Translate

Blog Archive